Yelpaze Börek
Malzemeler
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 adet yumurta (birinin sarısı ayrılacak)
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 2 yemek kaşığı şeker
- 2 silme tatlı kaşığı tuz
- 8 su bardağı un
Patatesli iç malzemesi
- 4 adet haşlanmış patates
- 100 gr. beyaz peynir
- Yarım demet maydanoz
- Karabiber, kimyon, kırmızı biber
- 150 gr. eritilmiş terayağı
- Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun
- Üzereni örtüp mayalandırın
- Mayalanan hamuru ikiye bölün. Önce birinin çok ince olmayacak şekilde açın
- Üzerine erimiş tereyağından bolca sürün ve zarf gibi katlayın
- Diğer hamurada aynı işlemi uygulayın
- İkinci hamuru açarken ilk hamuru buzlukta bekletin. İkinci bitince ilk hamuru çıkarıp, diğerini buzluğa koyun
- İlk açtığımız hamurun altına ve üzerine hafif un serperek merdaneyle dikdörtgen şekilde açın
- Üzerine tereyağından sürüp patatesli içi eşit şekilde yayın
- Uzun kenarından başlayarak rulo yapın yağlı kağıt üzerinde rulonun uçlarını birleştirerek simit şekli verin
- Kağıdın üzerinde şeklini bozmadan derin kesikler atın
- Kağıtla beraber tepsinin içine alın
- Her dilimi birbirinin üzerine gelecek şekilde yan yatırın
- Üstüne yumurta sarısı ve yoğurt karışımından sürüp, susam ve çörek otu serpin
- Kapalı bir yerde mayalanması için 1 saat bekletin
- Diğer hamuruda aynı şekilde hazırlayın
- 200 derecelik fırına sürün kızarmaya başlayınca 170 dereceye düşürün.
- Nar gibi kızaran böreği fırından alın en az 20 dk dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapın.
- Patatesleri haşlayıp soyun ve küçük küçük soyun
- Beyaz peyniri rendeleyin patatese ekleyin
- Maydonoz (dereotu da olabilir) doğrayın
- Karabiber, kimyon, kırmızı biber ekleyerek karıştırın.
AFİYET OLSUN :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder