4 Mart 2012 Pazar

Annemin Yelpaze Börek Denemesi

Annemin yeni keşfi yelpaze böreği, iş arkadaşlarıyla yaptıkları gün öncesi evde böreğin bir ön çalışması yapıldı ortaya bu çıktı işteee tarifi :)


Yelpaze Börek


Malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı ayrılacak)
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 2 yemek kaşığı şeker 
  • 2 silme tatlı kaşığı tuz
  • 8 su bardağı un


Patatesli iç malzemesi

  • 4 adet haşlanmış patates 
  • 100 gr. beyaz peynir
  • Yarım demet maydanoz 
  • Karabiber, kimyon, kırmızı biber
Üzerine sürmek için

  • 150 gr. eritilmiş terayağı
Yapılışı

  • Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun
  • Üzereni örtüp mayalandırın
  • Mayalanan hamuru ikiye bölün. Önce birinin çok ince olmayacak şekilde açın
  • Üzerine erimiş tereyağından bolca sürün ve zarf gibi katlayın
  • Diğer hamurada aynı işlemi uygulayın
  • İkinci hamuru açarken ilk hamuru buzlukta bekletin. İkinci bitince ilk hamuru çıkarıp, diğerini buzluğa koyun
  • İlk açtığımız hamurun altına ve üzerine hafif un serperek merdaneyle dikdörtgen şekilde açın
  • Üzerine tereyağından sürüp patatesli içi eşit şekilde yayın
  • Uzun kenarından başlayarak rulo yapın yağlı kağıt üzerinde rulonun uçlarını birleştirerek simit şekli verin
  • Kağıdın üzerinde şeklini bozmadan derin kesikler atın
  • Kağıtla beraber tepsinin içine alın 
  • Her dilimi birbirinin üzerine gelecek şekilde yan yatırın
  • Üstüne yumurta sarısı ve yoğurt karışımından sürüp, susam ve çörek otu serpin
  • Kapalı bir yerde mayalanması için 1 saat bekletin
  • Diğer hamuruda aynı şekilde hazırlayın
  • 200 derecelik fırına sürün kızarmaya başlayınca 170 dereceye düşürün.
  • Nar gibi kızaran böreği fırından alın en az 20 dk dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapın.
Patatesli için hazırlanması

  • Patatesleri haşlayıp soyun ve küçük küçük soyun
  • Beyaz peyniri rendeleyin patatese ekleyin
  • Maydonoz (dereotu da olabilir) doğrayın
  • Karabiber, kimyon, kırmızı biber ekleyerek karıştırın.

AFİYET OLSUN :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder